Thursday 10 March 2016

AYAM PERCIK

AYAM PERCIK SEDAP 

Bhn2 ( kuah percik) 4-5 org

9 ulas bwg merah-dikisar
1 ulas bwg putih-dikisar
1/2 inci halia-dikisar
4 sudu bsr cili kisar
400 ml santan pekat
3 btg serai-diketuk
sdikit belacan
garam dan gula sckup rasa
1/2 cwn air
minyak msak utk menumis

bhn2 (perap aym)

1/2 ekor ayam
4 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
1 inci halia
1 batang  serai
1/2 sudu bsr ketumbar
1/2 sudu bsr jintan putih

Cara- cara

1. Kisar bhn2 utk memerap ayam. Perap aym slma 30 minit. Kmudian bkar ayam shingga msak

2. Untuk kuah, tumis bhn2 yg tlh dikisar shingga naik bau

3. Msukkan cili kisar. Kacau sekata, kmdian msukkn air.

4. Msukkan santan,blcn,serai. Kacau hingga rata

5. Msukkn garam dan gula secukup rasa

6. Masak shingga kuah mnjdi pekat (30-40 mnit)

7. Bila siap, curahkan kuah ke ats ayam yg telah dibakar.


    SELAMAT MENCUBA RAKAN - RAKAN 

    I'M TOTALLY CRAVING.






    No comments:

    Post a Comment